/ By paul / News / / 0 Comments

Dupa emag.ro a venit rândul RCS-RDS ținta campanilor false

Două campanii de tip #scam vizează în această perioadă clienții eMAG și RCS-RDS
Prima dintre acestea încearcă să convingă utilizatorii să ofere date personale, date de logare sau date bancare.
Vizitatorii unui site care permite convertirea online a conținutului video și care intră de pe o adresă IP din România, li se afișează o nouă pagină, care copiază identitatea vizuală a eMAG.
Mesajul, într-o limbă română aproximativă, atenționează utilizatorul că ar putea câștiga un laptop, smartphone sau o tabletă, dacă parcurge anumiți pași într-o campanie de fidelizare eMAG.
După ce selectează tipul de dispozitiv folosit, utilizatorul este redirecționat către o altă pagină care permite alegerea unui ‘cadou’. Aici trebuie să introducă datele unui cont (nu se specifică ce cont, astfel că victimele pot oferi din greșeală datele contului eMAG, Samsung sau Apple, în funcție de selecție și de intuiția fiecăruia).
Ultimul pas îl constituie redirecționarea către o nouă pagină, unde potențialelor victime li se cere să introducă datele cardului.
A doua campanie merge pe aceeași schemă a voucherelor-cadou (200, 350 sau 500 RON) oferite clienților, în schimbul introducerii unor date.
Verificați mereu sursa link-urilor primite sau a reclamelor accesate. Rețineți faptul că astfel de concursuri sau promoții sunt active exclusiv pe canalele oficiale ale brand-urilor respective (site sau paginile oficiale de social media)
Dacă mai întâlniți astfel de tentative de fraudă, notificați CERT-RO via e-mai sau social media. Dacă ați suferit pagube financiare, anunțați cât mai repede banca despre problemă și depuneți o plângere la Politia Romana.
Mai multe despre tipurile de fraudă din online și cum trebuie să procedăm în astfel de cazuri: https://cert.ro/vezi/document/cyber-scam-pliant-ecsm-2018#CERT 

sursa: CERT.RO

Write a Comment